De leukste woon blog!

Voor de leukste ideeën

Voor- en nadelen plat dak

2 min gelezen

Plat dak – Voordelen en nadelen

Zodra u uw huis gaat verbouwen of renoveren, is het dak misschien niet het eerste waar u aan denkt. Toch is het belangrijk om goed na te denken over wat voor een soort dak u wilt: een plat dak of een puntdak. Beiden hebben namelijk zo hun voor- en nadelen. Zo heeft u met een plat dak meer ruimte in uw woning en heeft u de optie voor een eventueel dakterras. In dit blog vertellen we u alles over de voordelen en de nadelen van een plat dak. Zo kunt u straks een weloverwogen keuze maken.

Voordelen plat dak

Met een plat dak heeft u dus als voordeel dat u meer ruimte in huis heeft. Het is één van de redenen dat mensen vaak voor een plat dak kiezen als dat mogelijk is. Het ontbreken van schuine wanden zorgt er immers voor dat u een complete nieuwe ruimte tot uw beschikking heeft. Een ander voordeel is dat een plat dak goedkoper is om te laten leggen én dat u er extra mogelijkheden bij krijgt. Met een plat dak laat u namelijk eenvoudig later een extra verdieping op uw woning bouwen. Altijd al van een dakterras gedroomd? Met een plat dak legt u straks gewoon een mooi dakterras aan waar u heerlijk op kunt genieten. Dit voegt ook nog eens extra waarde aan uw woning toe. Tot slot is eventuele reparatie plat dak ook een stuk goedkoper.

Nadelen plat dak

Een plat dak heeft helaas ook een paar nadelen. Zo is een plat dak ten eerste nog altijd wat lastiger te isoleren dan bijvoorbeeld een puntdak. Het risico op koudebruggen en zwakke plekken in de isolatie is nu eenmaal groter bij een plat dak. Een ander nadeel van een plat dak is dat regen simpelweg minder snel van een plat dak afvloeit. Met een plat dak ontstaan er iets sneller lekkages en loopt u een verhoogd risico op mogelijke herstelwerkzaamheden. Tot slot gaat de dakbedekking op een plat dak vaak minder lang mee. De dakbedekking op een puntdak gaat vaak vele en vele jaren mee. De dakbedekking op een plat dak is vaak (al) na 30 jaar aan vervanging toe. Dit zorgt er ook meteen voor dat u met een plat dak meer en vaker onderhoud heeft dan met een puntdak.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van wonen en huizen? Houd dan vooral ons blog in de gaten voor de laatste trends.